Sivut

maanantai 23. joulukuuta 2013

Jouluhalko (gluteeniton ja laktoositon), 23. luukku

Jouluhalko on perinteinen kääretorttuleivonnainen, jonka juuret löytyvät Ranskasta. Jouluhalko löytyy perinteisesti eurooppalaisesta joulupöydästä. Kääretorttuja olen itsekin tehnyt, mutta tämä oli ensimmäinen jouluhalkoni. 

Kun etsiskelin internetistä jouluhalon ohjetta, tuli vastaan mitä erilaisimpia täytevaihtoehtoja. Itse päädyin tällä kerralla täytteessä lakkamousseen. Pinnalla on kermavaahdosta, suklaasta ja lakkalikööristä tehty kuorrute. Tämän gluteenittoman ja laktoosittoman jouluhalon pohjana on tumma kääretorttupohja.
 (Valitettavasti kuvat päivittyvät tähän(kin) leivonnaiseen vasta hieman myöhemmin! :)

GLUTEENITON JOULUHALKO:
3 munaa
1 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

GLUTEENITON JOULUHALKO OHJE:
1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
3. Paista 200°C:ssa n 10 min.
4. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.
5. Levitä jäähtyneen pohjan päälle mousse.
6. Kääri kääretorttu leivinpaperiin, laita muovipussiin ja laita jääkaappiin maustumaan. Anna kääretortun  olla jääkaapissa mielellään yön yli tai ainakin muutaman tunnin.

7. Koristele jouluhalko: Leikkaa palat kääretortun molemmista päistä, kuorruta torttu ja asettele vielä palat oksantynkien tapaan kääretortun sivulle ja päälle. Tee pintaan puun uurteita haarukalla. Siivilöi pinnalle lopuksi hieman tomusokeria.

LAKKAMOUSSE:
250 g mascarponejuustoa
1 dl tomusokeria
2 dl kermaa
n.200g lakkahilloa (Lidl)
½ sitruunan mehu
2 tl liivatejauhetta

LAKKA-VALKOSUKLAAMOUSSE OHJE:
1. Sekoita mascarponejusuto ja tomusokeri.
2. Lisää lakkahillo.
3. Lisää valmistettu ja hieman jäähtynyt liivatesitruuna.
4. lopuksi vaahdotettu kerma ja sekoita tasaiseksi.

KUORRUTE:
2 dl kermaa (laktoositonta)
50 g tummaa suklaata (laktoositonta)
2 tl vaniljasokeria
1 rkl siirappia
1 rkl lakkalikööriä
(päälle tomusokeria)

KUORRUTE OHJE: 
1. Vaahdota kerma.
2. Lisää joukkoon sulatettu ja hieman jäähtynyt suklaa.
3. Lisää siirappi, vaniljasokeri ja lakkalikööri ja sekoita tasaiseksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti