Sivut

perjantai 3. huhtikuuta 2015

Sitruuna-marenki pikkuleivät

Nämä pikkuleivät ovat suloisia ihania suupaloja, jotka sopivat hyvin pääsiäiseen tai vaikkapa kevään tuleviin juhliin. Kirpsakka lemon curd tuo ihanan säväyksen ja vastapainon herkullisen makeaan marenkiin. Sitruunamarenkipiirakka on yksi lempiherkkuni ja  siitä idea näihin kekseihin syntyi, koska nämä keksit säilyvät huomattavasti pidempään parempina kuin sitruunamarenkipiirakka ja ne on helppo ja nopea kasata valmiiksi leivoksiksi vaikka viraille kahvia keittäessä.


Valmista ohjetta näihin kekseihin ei minulla ollut, joten kasasin nämä vanhoista ohjeistani. Pohja on bebe-leivosten pohjana käyttämäni pohja ja marenki ihan perusmarenki. Lemon curdin ohjeen otin Hesarin viime vuoden ohjeesta, joka löytyy netistä täältä. Ohjeessa oli laitettu tahnaan myös raastettua sitruunan kuorta, mutta se toi mielestäni hieman kitkerän maun tahnaan, joten toisella kerralla jätin kuoriraasteen pois ja maku oli parempi ja edelleen kuitenkin ihanan sitruunainen.


POHJA:
200g voita
1 ½ dl sokeria
1 muna
4 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria

LEMON CURD:
3 keltuaista
1 kokonainen kananmuna
2 ½ dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
2 dl sitruunamehua
25g voita
½ sitruunan raastettu kuori (itse jätin tämän pois kokonaan!)

MARENKI:
3 valkuaista
½ tl suolaa
2 ½ dl sokeria (mahdollisimman hienojakoista)
¾ tl valkoviinietikkaa
2 tl vaniljasokeria

POHJA OHJE:
1. Vaahdota huoneenlämpöinen pehmeä voi, sokeri ja vaniljasokeri.
2. Lisää muna hyvin sekoittaen.
3. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi.
4. Pyörittele taikinasta kaksi pyöreää pötköä (n.2 € kolikon kokoinen halkaisijaltaan) ja anna jähmettyä jääkaapissa .
5. Leikkaa jähmettynyt taikina n.1/2 cm tai hieman ohuemmiksi paloiksi ja asettele pellille. Tässä välissä voit hyvin vielä muokata pikkuleipien muotoa pyöreämmiksi.
6. Paista 175°C:ssa n.10 min.

LEMON CURD OHJE:
1. Vispaa muna, keltuaiset ja sokeri kattilassa.
2. Lisää maissitärkkelys ja sitruunoista puristettu mehu.
3. Lämmitä seosta n.10 min kuumalla lämmöllä samalla sekoittaen. Kun seos on sopivan paksua, ota kattila pois liedeltä, tarkista makeus ja lisää voi.
4. Purkita puhtaaseen lasipurkkiin ja jäähdytä. Säilytä jääkaapissa!

MARENKI OHJE:
1. Vaahdota keltuaiset ja suola.
2. Lisää 1/3 sokerista ja vaahdota kovaksi.
3. Lisää loput sokerit ja viinietikka ja vaahdota kunnes marenki on kiiltävää ja jämäkkää.
4. Pursota pellille.
5. Anna kuivua uunissa 100°C:ssa n.1h, tai hieman reilu, riippuen marenkien koosta.

PIKKULEIPIEN KOKOAMINEN:
Levitä keksipohjan päälle lemon curdia ja lisää päälle marenki. Helppoa ja nopeaa! :)

Vinkkejä:
Nämä keksit kannattaa kasata vasta samana päivänä ja vaikka juuri ennen tarjoilua, näin ne pysyvät parhaina. Joskin olen kyllä säilyttänyt näitä myös yön yli kylmässä ja säilyivät ihan hyvinä niinkin, mutta ovat tuoreena rapeampia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti