Leivon harvemmin keksejä, mutta cookiesit ovat ehdottomasti
suosikkejani. Cookiesien alkuperäinen ohje on löytynänyt tiensä pieneen
leivoskirjaani jo lukioaikana, sain sen rakkaalta ystävältäni ja ohje on ollut
ahkerasti käytössä.
Sittemmin matkan varrella ohje on hieman muotoutunut ja
muokkaantunut aina tarpeen mukaan, muun muassa joulun aikoihin tein herkullisia
joulucookieseja. Tällä kertaa tein vaaleat ja
vaniljaiset cookiesit valkosuklaan ja mansikoiden kera postauksena Koristeelliset kakut- lehden blogiin.
VALKOSUKLAA-MANSIKKA
COOKIES:
200g
voita (huoneenlämpöistä)
1 kuppi fariinisokeria (2 ¼ dl)
¾ kuppia sokeria (1 ¾ dl)
3 munaa 3 kuppia vehnäjauhoja (n. 6 ½ dl)
1 tl soodaa
3 tl vaniljasokeria
2 rkl siirappia
1/2 tl jauhettua vaniljatankoa (voi jättää myös halutessa pois)
200 g valkosuklaata paloina
200g mansikoita paloina (pussin palat kannattaa vielä paloitella saksilla pienemmiksi)
1 kuppi fariinisokeria (2 ¼ dl)
¾ kuppia sokeria (1 ¾ dl)
3 munaa 3 kuppia vehnäjauhoja (n. 6 ½ dl)
1 tl soodaa
3 tl vaniljasokeria
2 rkl siirappia
1/2 tl jauhettua vaniljatankoa (voi jättää myös halutessa pois)
200 g valkosuklaata paloina
200g mansikoita paloina (pussin palat kannattaa vielä paloitella saksilla pienemmiksi)
VALKOSUKLAA-MANSIKKA
COOKIES OHJE:
1. Vaahdota voi, sokeri ja fariinisokeri.
2. Lisää siirappi.
3. Lisää munat yksitellen ja sekoita hyvin.
4. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
5. Lisää pilkottu suklaa ja mansikat ja sekoita taikina tasaiseksi.
1. Vaahdota voi, sokeri ja fariinisokeri.
2. Lisää siirappi.
3. Lisää munat yksitellen ja sekoita hyvin.
4. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
5. Lisää pilkottu suklaa ja mansikat ja sekoita taikina tasaiseksi.
6. Levitä uuninpellille nokareita. (n.1 rkl kokoisia)
7. Paista 170°C:ssa n.12 min.
Laita jäähtyneet cookiesit ilmatiiviiseen astiaan ja säilytä jääkaapissa tai pakkasessa.
KAUPPALISTA:
Fariinisokeria
Sokeria
Voita
Munia
Vehnäjauhoja
Soodaa
Vaniljasokeria
Valkosuklaata
Kuivattuja mansikoita
Fariinisokeria
Sokeria
Voita
Munia
Vehnäjauhoja
Soodaa
Vaniljasokeria
Valkosuklaata
Kuivattuja mansikoita
VINKKEJÄ:
Cookiesien on tarkoitus olla vielä niiden jäähdyttyäkin pehmeitä, joten paistoaika ei kannata olla liian pitkä. Itse olen paistoajan oppinut säätämään monen kokeilun myötä ja silti tuntuu, että taikinasta riippuen se aina hieman vaihtelee. :)
Cookiesien on tarkoitus olla vielä niiden jäähdyttyäkin pehmeitä, joten paistoaika ei kannata olla liian pitkä. Itse olen paistoajan oppinut säätämään monen kokeilun myötä ja silti tuntuu, että taikinasta riippuen se aina hieman vaihtelee. :)
Tästä
taikinamäärästä tulee n.70 kpl keksiä, jotka ovat n.1rkl suuruisia paistumaan
laitettaessa.
Olen
joskus paistanut cookieseja myös 150°C:n lämpötilassa ja vartin verran, mutta
monen vuoden ja kokeilun jälkeen tullut tulokseen, että n.170°C ja sen 10-12
minuuttia on paras. (Itselläni on tosin hieman jo laiskahko uuni, joten
tuoreemmilla uuneilla paistoaika voi olla tuon 10 minuuttiakin. Cookiesien ei
tulisi kumminkaan saada paljoakaan väriä paistettaessa, muuten ne ovat liian
kypsiä.
Voit
hyvin myös pakastaa cookieseja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti