sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Koko Suomi leipoo 5. jakso, gluteeniton leivonta

Viidennessä Koko Suomi leipoo jaksossa vuorossa oli gluteeniton leivonta. En ole kovin paljon gluteenitonta leiponut ja heti täytyy tunnustaa, että kisassa tekemän ohjeeni pohja ei toimi, vaikka täyte on ihanan suolainen ja herkullinen! ;) Pohja oli aivan liian rasvainen!!! Tämän vuoksi testasinkin kotona gluteenittoman piirakan pohjaa vielä uudelleen ja tässä tuunattu ja parempi pohja! Tätä suosittelen lämpimästi testaamaan, mutta kisan ohje oli hmm… no, ei niin hyvä! ;)

SAVUPOROJUUSTOPIIRAKKA:
Pohja:
150g voita (huoneenlämpöistä)
150g rahkaa 
50g juutoraastetta
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl psylliumia
2 rkl kermaa

TÄYTE:
2 dl kermaa (-2 rkl, joka laitetaan pohjaan)
125g savuporosulatejuustoa
150g juustoraastetta
100g kylmäsavuporoa
2 kananmunaa
Kalamata oliiveja
fetajuustoa

SAVUPOROJUUSTOPIIRAKKA OHJE:
1. Sekoita pohjan aineet keskenään tasaiseksi taikinaksi.
2. Levitä pohja vuokaan pohjalle tasaisesti ja esipaista pohjaa 180°C:ssa n.10 min.
3. Valmista täyte: Lämmitä kerma ja lisää joukkoon sulatejuusto. Anna kermasulatejuuston jäähtyä.
4. Lisää joukkoon paloiteltu savuporo.
5. Lisää joukkoon juustoraaste ja kananmunat ja sekoita täyte tasaiseksi.
6. Levitä täyte pohjan päälle ja lisää päälle fetajuustoa ja puolitettuja oliiveja.
7. Paista piirasta 180°C:ssa n.15-20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.


Tässä hieman fiiliksiä viidenneltä kuvauspäivältä:
"Sataa ja on kylmä, siinä päällimmäiset fiilikset tältä päivältä. Flunssa iskee päälle ihan kunnolla ja paleltaa, olo oli koko kuvauspäivän melko kurja flunssan ja kylmyyden takia, mutta onneksi siitä selvittiin. Ensimmäisinä kuvauspäivinä oli lämmin ja se toi oman laista haastetta leipomiseen, mutta tämä kylmyys on kyllä ehdottomasti vielä pahempi!!!! Ja MINÄ VIHAAN KYLMÄÄ!!! ;)

Teknisenä tehtävänä oli tänään Budabestin leivos, taas täysin uusi tuttavuus leipomisen saralla. Ja minäpä rupesin kikkailemaan, päätin pursottaa pinnalla olevan suklaan poikkisuuntaan ja lisätä päälle vielä mandariineja ja huutiahan siitä tuli tuomareilta. Ihan hyvää tuo Budabest-leivos oli maultaan ja palat olivat tasakokoiset (sekin kun on ilmeisen tärkeää), mutta koristelu… Hävettää... Josko sitten ei liikaa kikkailua jatkossa! ;) Perinneleivonnainen on perinneleivonnainen ja sitä ei parane tuunata uuteen uskoon. ;)

No sitten se gluteeniton suolainen piiras, aikalailla penkin alle meni, tai no ei ehkä aivan koko piiras, mutta se pohja oli surkea! Kotona pohjassa käytän aina raastettua juustoa ja kisassa sainkin juustoraastetta ja koostumus oli ihan erilainen kuin sen piti olla, rasvainen ja ihan outo. Ehkä tuo pohjan reseptikään ei ollut ihan kaikista onnistunein ja en kyllä ehtinyt tätä suolaista kotona testata kuin kerran, joten siinä syy kehnoon reseptiin.. Onneksi se ei kuitenkaan koitunut tänään kohtalokseni, vaan pääsin jatkoon! :)

Testasin piparkakkumuotilla myös paistaa pohjasta tehdyn poron koristeeksi kokonaisuuteen. Ja herneenversoista tein oliivien kanssa kukkia ja tomaateista myös. Kokonaisuudessaan kiva päivä. Anun paholaisenpiiraat oli kyllä ehdottomasti ihan parhaat tältä päivältä, ihan täydelliset!!! Niitä pitää testata joskus kotonakin ja myös Heidin suolaisen piiraat oli todella hyviä. Ihana saada uusia ideoita suolaisiin herkkuihin, koska niitä on tullut hieman vähemmän testattua kotona. Meillä kotona se suolainen, jos sitä tulee joskus leivottua, on yleensä kinkkupiirakka ja siinä se! ;) 

4 kommenttia:

  1. Ihana blogi! Ja olet yksi suosikeistani kilpailussa! Lisään blogisi omalle blogilistalleni! Tämä piirakka maistuu varmasti hyvälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Nina! Kiitos palautteestasi! :) Tämä suolainen piirakka on kyllä tosi herkullista, tosin kannattaa tehdä pohjana tämä blogin pohja eikä sitä mikä löytyy maikkarin sivuilta, koska tämä on parempi. Kisassa tekemäni piirakan pohja ei ollut nimittäin mielestäni onnistunut, joten testasin kotona vähän uutta yhdistelmää ja se toimii huomattavasti paremmin. :)

      Poista
  2. Herkullisen näköinen piiras on kyllä - pääsee kokeiluun kotikeittiössäni :)
    Pidän peukkuja pystyssä Sinulle taas jatkoon <3 <3

    VastaaPoista