sunnuntai 24. elokuuta 2014

Vaniljainen Omenapiirakka

Olen pitkään haaveillut amerikkalaistyylisen omenapiiraan tekemisestä ja nyt syksyn omenasadon tullen ajattelin vihdoin testata omenapaistoksen tekemistä kirpeistä omenoista, jotka sain viikonloppuna äidiltä tuliaisina Pohjanmaalta. Etsin aikani reseptejä netistä, mutta päädyin lopulta kuitenkin testaamaan yhtä omaa suosikkipohjaani tähän omenapiiraaseen ja hyvin toimi. 

Tein piiraasta pienen ja sehän meni hetkessä jo perheen testimaistajien kahvipöydässä, joten uudet piiraat lähti heti uuniin että vieraatkin saivat maistaa tätä herkkua. Piirakan pohja on melko tuhti, rapea ja vaniljainen, mutta sopii mielestäni erinomaisesti tähän suomalaisversioon amerikkalaisesta omenapiiraasta. Piiras on melko makea, joten sen kanssa sopii erinomaisesti itsetehty vaniljakastike tai vaikkapa vaniljajäätelö.

Vaniljainen omenapiirakka pohja:
100g voita
1 dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Karamellisoidut omenat:
50g voita
50 g hunajaa
50 g fariinisokeria
1 tl kanelia
ripaus muskottia
1 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
300g omenan paloja

VANILJAINEN OMENAPIIRAKKA OHJE:

1. Valmista ensin karamellisoidut omenat:
Sulata paistinpannulla voi, hunaja ja sokeri, anna kiehahtaa hieman.
Lisää kaneli, muskotti ja omenanpalat ja anna seoksen kiehua kannen alla miedolla lämmöllä n.15min tai kunnes omenanpalat ovat pehmenneet.
Lisää lopuksi perunajauho ja sekoita tasaiseksi.
Anna omenatäytteen hautua kannen alla vielä kunnes se on hieman jäähtynyt.

2. Valmista pohja:
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri .
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse osat leivinpaperien välissä. Paina tai leikkaa toiseen osaan pieniä aukkoja.
Voitele ja jauhota vuoka ja laita pohja vuokaan.
Lisää päälle hieman jäähtynyt omenaseos.
Lisää päälle kuoriosa ja painele reunat tasaiseksi ja leikkaa ylimääräiset pois.
Paista 180°C:ssa n.20 min tai kunnes pinta on saanut kauniin kullanruskean värin.

VINKKEJÄ:
Tein piiraan tällä kertaa n.18 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Pohjataikinaa jäi hieman yli, mutta se meni seuraaviin piirakoihin.

Muskotin kanssa kannattaa olla varovainen, ettei sitä mene liikaa. Se tuo silti ihanasti täyteläisyyttä omenapiiraan makuun.



4 kommenttia:

  1. omena piirakka on yksi mun lempileivonnaisista! Mä teen sitä syksyllä ja jouluna ja muuten vaan :)

    http://ellysinbakemyday.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ellysi! :) Omenapiirakka sopii kyllä totta tosiaankin jouluunkin kun siinä on ihana kanelin maku! :)

      Poista
  2. Onpa ihanan näköinen . Omena-aika on käsillä, pitääkin tehdä vaikka tällä reseptillä seuraavan kerran omppupiirakkaa.

    VastaaPoista
  3. Leivoin tätä viikonloppuna ja oli todella hyvää !!! Jo aiemmin tein pellillisen tuota toista omenapiirakkaa , ja sekin meni kuin kuumille kiville :) monia muitakin hyviä ohjeita sulla täällä mm. valkosuklaajuustokakku on tullut testattua:) Leena-Kaisa

    VastaaPoista