torstai 25. syyskuuta 2014

Koko Suomi leipoo 2. jakso, Focaccia ja tuulihattukakku

Toinen jakso Koko Suomi leipoo ohjelmasta tuli tänään televisiosta. Tänään kisastudiota vietettiin Seinäjoella Kasperissa mummolassa kera äidin, isän ja isomumman. Pikkupoitsut hihkuivat aina välillä että "äiti, äiti" kun vilahdin televisiossa.


FOCACCIA MARIAN HERKKUPUODIN TYYLIIN:
(Pelli 23 cm x 33 cm)

4 dl vettä (kädenlämpöistä)
50 g hiivaa
2 tl suolaa
7 1/2 dl vehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä

Lisäksi:
Oliiviöljyä (vuoan pohjalle ja focaccian päälle)
hiutalesuolaa
kirsikkatomaatteja
kalamataoliiveja (kivettömiä)
rosmariinia

FOCACCIA OHJE:
1. Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva.
2. Lisää jauhot ja suola ja öljy.
3. Vaivaa taikinaa n.10 minuuttia. (taikina jää melko löysäksi)
4. Peitä taikina liinalla ja anna kohota n.20 min.
5. Voitele vuoka oliiviöljyllä ja levitä taikina öljyttyyn vuokaan.
6. Anna taikinan kohota vielä n.20 min.
7. Voitele pinta oliiviöljyllä ja koristele leivän pinta tomaateilla, oliiveilla ja romariinilla ja lisää pintaan myös sormisuola.
8. Paista 210°C:ssa n. 25 min tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
9. Voitele kuuma leipä oliiviöljyllä (saa laittaa reippaasti:)
10. Anna leivän vähän jäähtyä ja leikkaa sahalaitapintaisella terävällä veitsellä paloiksi.


Tässä toisen kisapäivän ajatuksia: Tänään meillä oli toinen kuvauspäivä. Ilma oli aurinkoinen jo heti aamusta, ihanaa! :) Makuaisti on edelleen melko kateissa, jossain vaiheessa lounaalla ennen taidonnäytetehtävää makuaisti pilkahti hetkisen, mutta kun tehtävä alkoi se loisti taas poissaolollaan. Great! Pikkuisen kyllä haastavaa leipomisen kannalta tämä makusokkous… :(

Nyt täytyy sanoa, että tämän päivän teknisen tehtävän tehtävänanto meni minulta kyllä jotenkin ihan ohi, selkeähän se oli, mutta jotenkin en näemmä lukenut koko tehtävänantoa ollenkaan?!: "Valmista focaccia ja tuo siitä näytille kuusi palaa." Kai sitä kilpailutilanteessa sitten jotenkin niin jännittää, että perusasiatkin menee välillä sekaisin, kuten luetun ymmärtäminen… Minä fiksuna flikkana rupesin muotoilemaan focaccian pintaan kirsikkatomaateista jotain taloa ja hienohan siitä tulikin. Olin oikein ylpeä tekeleestäni kunnes tajusin jossain vaiheessa, että niin, esillehän pitää laittaa kuusi palaa??!!! WHAT!!! ;) Focaccia sinänsä oli ihan uusi ja mukava tuttavuus, jota en ollut koskaan ennen testannut kotona. No kuudes sija teknisessä tehtävässä sillä focaccialla irtosi tällä kertaa. :) 

Tämän päivän taidonnäytetehtävämme oli reseptejä suunniteltaessa mielestäni yksi vaativimmista, koska suolaiset herkut eivät ole olleet minulle oikeastaan koskaan niitä suosikkeja. Ja jos meillä kotona ruuan lisäksi jotain suolaista piirakkaa syödään tai tehdän se on yleensä kinkkupiirakka salaatin kera tai ilman! :) Yksi haastava asia tämän tehtävän suhteen mielestäni oli myös tehtävänanto, "suolainen tuulihattukakku". Siis kakku!?! Makeat tuulihatuthan voi liimata yhteen vaikka sokerilla tai muulla, mutta entäs suolainen… 

Päädyin kakun toteutuksessa ideaan, joka on lähellä sydäntäni, koti-teema nimittäin. :) Kakun "reunus" oli talon muotoinen ja sen sisälle tein eri muotoisia tuulihattuja. Jos meillä on joskus vielä omat tuparit jossain uudessa kodissa, voisin hyvinkin tehdä sinne tällaisen tuulihattukakun! :) 



Tuulihattukakkutaikinan kanssa oli myös tänään vähän haasteita. Ensimmäinen taikinani meni ihan pilalle, tai siitä tuli liian löysä pursotettavaksi. Kisassa käytettävät kananmunat olivat isompia kuin kotona käytettävät ja en tietenkään tajunnut punnita munia. Onneksi sain haalittua kanssakilpailijoilta muutaman munan, jauhoja ja sain tehtyä uuden taikinan, joskin pienemmän kuin ensimmäinen, mutta kyllä se riitti ja tuulihatut onnistuivat ihan hienosti. Päätinpä extempore testata myös tekstin pursottamista tuulihattutaikinasta pienellä tyllalla ja hienostihan se onnistui. "Oma koti onneni" oli teksti  jonka pursotin ja laitoinkin sen tuulihattukakkuni alle esillepanossa.

Näiden kahden päivän yhteenvetona ja opittavana asiana voisin todeta, että muista paistoaika ja lue ohjeet tarkasti!!!! ;) Niin tai näin, jatkoon pääsin tänäänkin, ihanaa!!! :)

PS: Pitää kyllä testata joku päivä kotonakin focacciaa, josko vielä lisäisi siihen kalamata oliiveja niin voisi olla vielä maukkaampaa.

No tänne asti aikaa kului ennen kuin tuli testattua focacciaa uudelleen, kotijoukoilta Pohjanmaalta se sai ainakin hyvät arvostelut. Ehkäpä teen sitä joskus kotonakin! :)

4 kommenttia:

  1. Onnittelut jatkoon pääsystä! Mun pitää muistaa katsoa tuo jakso katsomosta :)

    VastaaPoista
  2. Hei Maria, teit sitten mun irmanihannekakku blogissa olevalla reseptillä ja hyvin onnistuitkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Irma! Otin ohjeen blogista pastanjauhantaa, joka puolestaan itse on ottanut sen ruokakirjasta nimeltä Täydellinen ohje: Olivian parhaat reseptit. Ohje löytyy täältä: http://pastanjauhantaa.blogspot.fi/2012/06/no-johan-tama-jauhaminen-on-mennyt.html. :) Ja hyvää oli!!! :)

      Poista