maanantai 29. heinäkuuta 2013

Makoisa Marjapiirakka


Makoisa marjapiirakka

Marjapiirakka on makea kesäinen herkku ja tuoreet marjat tuovat tähän piiraaseen ihanan kesäisen raikkauden! Tämän piirakan ohje on lähtöisin anopiltani. Muistan vieläkin kun hän teki kerran tämän piirakan ja päällä oli keltaisia ja vaaleanpunaisia vadelmia iso keko. Oi miten herkullista se olikaan! Piiraan pohja on helppo valmistaa etukäteen vaikka mökkireissulle, koska täytteen ja marjat voi lisätä vasta jälkikäteen juuri ennen tarjoilua.

POHJA:
100g voita
¾ dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ dl kermaa

TÄYTE:
150g ranskankermaa
2dl kermaa (vaahdotettuna)
1 dl fariinisokeria
2tl vaniljasokeria

PÄÄLLE:
n. 4 dl marjoja

KIILLE:
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
Kiehauta vesi, lisää hyytelösokeri ja anna vielä kiehahtaa. Anna kiilteenjäähtyä hieman ennen kuin lisäät sen marjojen päälle.

1. Vaahdota voi ja sokeri
2. Lisää vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kerma
3. Levitä taikina vuoan pohjaan ja reunoille ja paista 200°C:ssa n. 10-15min tai kunnes pohja on saanut kauniin vaaleanruskean värin
4. Valmista täyte:
Vaahdota kerma ja lisää sekaan täytteen muut aineet. Sekoita kevyesti täytteen aineet keskenään.
5. Lisää täyte jäähtyneen pohjan päälle
6. Lisää marjat täytteen päälle

7. Lisää halutessasi kiille vielä marjojen päälle

KAUPPALISTA:
Voita
Sokeria
Vehnäjauhoja
Leivinjauhetta
Vaniljasokeria
Kermaa
Ranskankermaa
Fariinisokeria
Hyytelösokeria
Marjoja (vadelma mustikka)

VINKKEJÄ:
Tämä ohje on tehty halkaisijaltaan n.27cm olevaan vuokaan. Pohja ja täyte riittää hyvin myös kahteen pienempään n.22cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan.

Piirakan vuoka on hyvä voidella ja jauhottaa hyvin, jotta piiras lähtee leikatessa hyvin pois. Mikäli pohjan laittaa jääkaappiin jäähtymään tai valmiin piiraan odottamaan tarjoilua, oli ainakin itselläni hieman haasteellista saada pohja leikattua irti. Piirakan voi hyvin tehdä myös irtopohjavuokaan, jonka on vuorannut leivinpaperilla. Tällöin leikkaaminen on todennäköisesti helpompaa.

Hyytelösokerikuorrutteen voi hyvin jättää poiskin näin kesäaikaan kun piirakan voi tehdä tuoreista marjoista, piiras on hyvää ja kaunis tuoreiden marjojen kanssa ilman sitäkin. Jäisten marjojen kanssa hyytelösokeri sopii mielestäni hyvin.

Täyte on melko pehmeää, joten halutessaan siihen voi toki lisätä liivatetta, tällaisenaan se saattaa hieman ”valua” piirakan sisältä, mutta piirakka onkin paras tuoreeltaan ja kerralla syötynä! :)



2 kommenttia: