Muistan lapsuudestani,
että isäni suuri herkku oli käpykakku. Harvoin meillä sitä kotona kyllä oli, ja
sekin oli silloin kaupasta ostettu, mutta ne kerrat olivatkin erityisiä. Pari
vuotta sitten isänpäivänä tein ensimmäisen
käpykakun omalle isälleni ja toki pienen poikamme isälle, aviomiehelleni. Mielestäni
käpykakku sopii hyvin talviaikaan ja on maukasta lämpimän juotavan kera.
Tämän postauksen tein Koristeelliset kakut-lehden blogiin.
Tässä käpykakussa on sokerikakkupohja ja välissä vadelmahilloa ja
vaniljasuklaakreemiä. Kuorrute on ruskeaa suklaan makuista sokerimassaa ja
päällä totta kai hieman tomusokeria.
Tämän kakun haastavin osuus on kävyksi muotoilemisessa, mutta kun
siinä jaksaa vähän väkertää, on tulos kyllä sen arvoinen.
SOKERIKAKKUPOHJA: SOKERIKAKKUPOHJA OHJE:
4 munaa 1. Vaahdota munat ja sokeri
2 sokeria 2. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet
1 dl vehnäjauhoja 3. Paista kakkupohja n. 40 min 175°C:ssa
1 dl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
VANILJASUKLAAKREEMI: VANILJASUKLAAKREEMI OHJE:
350 g voi 1. Vaahdota voi, tomusokeri, vaniljasokeri
5 dl tomusokeri ja kaakaojauhe
3 rkl vaniljasokeria 2. Lisää mangopassionmehu
3 rkl kaakaojauhetta
½ dl mangopassionmehua
Laita vaniljasuklaakreemistä ½ kakun väliin ja jätä pintaan ½ täytteestä.
KOSTUTUKSEKSI:
1 dl Mangopassion tuoremehua
VÄLIIN:
1 prk vadelmahilloa
KÄPYKAKKU OHJE:
1. Valmista sokerikakkupohja ja anna sen jäähtyä ennen täyttämistä.
2. Täytä kakku: Halkaise kakku kolmeen osaan. Kostuta ensin kakkupohja
ja lisää vadelmahillo ja lopuksi kreemi. (kumpaankin väliin tulee ¼ kreemistä,
pintaan jää ½)
Anna kakun olla yön yli jääkaapissa ennen kokoamista.
3. Muotoile kakku kävyn muotoiseksi.
4. Levitä kreemi kakun pintaan.
5. Kaulitse sokerimassa ja levitä kakun pintaan.
6. Leikkaa saksilla sokerimassan pintaan kävyn suomut.
7. Lisää pintaan tomusokeri.
KAUPPALISTA:
Munia
Sokeria
Vehnäjauho
Perunajauho
Leivinjauho
Vaniljasokeri
Voi
Tomusokeri
Kaakaojauhe
Mangopassion
tuoremehu (God morgon)
Vadelmahillo
Sokerimassa 750g (ruskea suklaan makuinen)
VINKKEJÄ:
Paistoin pohjan 24 cm halkaisijaltaan
olevassa vuoassa. Kakku on melko muhkea, riittää hyvin 15-20 henkilölle. Mikäli haluat pienemmän ja soman kävyn, riittää hyvin vaikka 20cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka ja tällöin voit tehdä esim täytteistä yms puolikkaan annoksen.
Kävyn muotoilemisessa kannattaa nähdä hieman vaivaa ja
muokata siitä mieluisen muotoinen. Täytetty ja yön yli jääkaapissa ollut kakku on helppo muotoilla.
Jos täytät kakun ja annat sen olla yön yli kostumassa
jääkaapissa, pintaan jätetyn kreemin voi hyvin säilyttää yön yli lämpimässä, että se on huoneenlämpöistä kakun päälle levitettäessä.
Mäkin muistan lapsuudesta käpykakun ainutlaatuisna kokemuksena yhdestä kyläpaikasta. Pitänee joskus testata, niin hieno tuo on:)
VastaaPoistaJoo, käpykakku on ollut ehkä meidän lapsuuden aikoihin sellainen "herrojen herkku" ja vain harvoihin valittuihin tilanteisiin hankittu. :) On kyllä helppo tehdä, ehkä pientä näpertämistä vaatii, mutta luonnistuu varmasti. :)
Poista