Tämä herkku
on paremmin tunnettu meidän perheessä nimellä ”Omenahomma” ja sitä meidän
pikkuinen poikakin aina pyytää omenoita nähdessään. :) Muita nimiä tälle
syksyiselle ihanalle omenaherkulle on omenapaistos, omenakaurapaistos ja
omenahyvä. Teko-ohjetta tähän herkkuun on minulta kysynyt ihan viimepäivinä jo
parikin ystävää, joten laitan nyt tänne jonkun viitteellisen ohjeen, tämä
herkku kun tulee yleensä tehtyä useimmiten ihan vain näppituntumalla ilman
mitään sen tarkempaa ohjetta.
POHJA:
Omenoita pohjalle kuutioituna (Omenoita saa olla ihan
reippaasti niin että vuoka on miltei täynnä piripintaan asti.)
Kanelia oman maun mukaan n. 1-3 tl
½ dl fariinisokeria
½ dl siirappia (tummaa)
1-2 tl vaniljasokeria
PÄÄLLE:
150 g voita
5 dl kauraryyniä
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
OHJE:
1. Pilko kuoritut omenat astiaan ja lisää päälle mausteet
2. Valmista kaurapäällinen: Sulata voi ja lisää hieman
jäähtyneeseen voisulaan kauraryynit, sokeri ja vaniljasokeri ja sekoita
tasaiseksi. Lisää kaurakuorrute omenoiden päälle
3. Paista 200°C:ssa n.30-40 min tai kunnes omenat ovat
pehmentyneet.
(voit laskea uunin lämpötilan myös 15 minuutin jälkeen
175°C:n, ettei omenapäällinen pala.
4. Valmista omenapaistoksen ollessa uunissa vaniljakastike:
VANILJAKASTIKE:
4 dl kermaa
3 keltuaista
1 rkl perunajauhoja
1 vaniljatanko (tai ½ - 1 tl jauhettua vaniljatankoa)
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
1. Mittaa kaikki aineet paksupohjaiseen kattilaan
2. Keitä koko ajan sekoittaen kunnes seos alkaa kiinteytyä
3. Laita kattila kylmään vesihauteeseen ja jatka
sekoittamista kunnes kastike on hieman jäähtynyt ja voit laittaa sen
jääkaappiin.
KAUPPALISTA:
Omenoita
Kanelia
Fariinisokeria
Siirappia
Vaniljasokeria
Voita
Kauraryyniä
Vaniljatanko tai raastettavaa vaniljatankoa
VINKKEJÄ:
Itse teen omenaherkun yleensä vuokaan, joka on halkaisijaltaan 22cm, vuoka on n. 5cm korkea. Omenapaloja laitan miltei piripintaan (n.10 omenaa) niin että kaurapäällinen tulee korkeussuunnassaan ennen paistoa yli vuoan, koska omenat menevät kuitenkin paistaessa kasaan.
Mikäli kaurapinta meinaa tummua liian nopeasti ja omenat
eivät ole vielä pehmeitä, kannattaa paistoksen päälle lisätä vaikka
leivinpaperi tai folio, että pinta ei pala.
Jos omenat ovat kirpeitä niiden pehmeneminen kestää hieman kauemmin, joten tällöin voit paistaa ensin n.15min 200°C:ssa ja tämän jälkeen laskea uunin lämpötilan 175°C:n ja paistaa vielä vaikka ½ tuntia.
Itse suosin mieluiten hieman kirpeitä omenoita tässä paistoksessa.
Makeita omenoita käytettäessä suosittelen laittamaan hieman maltillisemmin
sokeria.
Vaniljakastiketta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja
sekoittaa kiisseliä koko ajan vispilällä ettei se ehdi kiehahtaa, koska
munankeltuaiset voivat tällöin paakkuuntua. Kastike valmistuu yleensä todella
nopeasti.
Hei ja mukavaa kun piipahdit Melutalon blogissa :) Voisinkin tässä jossain vaiheessa kertoa blogissani tarkemmin paikoista, joista kankaita hankin. Sitä kysellään nimittäin aika paljon!
VastaaPoistaSinun blogi näyttää oikein herkulliselta, ehdottomasti täytyy liittyä lukijaksi.
Tuossa sinun "kansikuvassa" näkyy tosi ihanan näköinen suklaalla kuorrutettu kakku, olisikohan siihen ohjetta täällä jossain? ;)
Hei Melutalon Rouva! :) Kansikuvassa on Sacher-kakku ja ohje löytyy täältä: http://marianherkkupuoti.blogspot.fi/2013/05/sacher-kakku.html
PoistaPitääpä odotella sitä kankaidenhankintapaikkapostausta.:)
Kiva kun jaoit tämän ohjeen! Tää on niin hyvää, muutaman kerran olen päässyt maistamaan:)
VastaaPoistaJoo, tämä on kyllä herkkua ja niin helppoa tehdäkin vielä. :) Syksyisin meillä syödään tätä kyllä melko usein! :) Tervetuloa taas joku päivä kaffille! :)
Poista