keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Omenaherkku


Tämä herkku on paremmin tunnettu meidän perheessä nimellä ”Omenahomma” ja sitä meidän pikkuinen poikakin aina pyytää omenoita nähdessään. :) Muita nimiä tälle syksyiselle ihanalle omenaherkulle on omenapaistos, omenakaurapaistos ja omenahyvä. Teko-ohjetta tähän herkkuun on minulta kysynyt ihan viimepäivinä jo parikin ystävää, joten laitan nyt tänne jonkun viitteellisen ohjeen, tämä herkku kun tulee yleensä tehtyä useimmiten ihan vain näppituntumalla ilman mitään sen tarkempaa ohjetta.

POHJA:
Omenoita pohjalle kuutioituna (Omenoita saa olla ihan reippaasti niin että vuoka on miltei täynnä piripintaan asti.)
Kanelia oman maun mukaan n. 1-3 tl
½ dl fariinisokeria
½ dl siirappia (tummaa)
1-2 tl  vaniljasokeria

PÄÄLLE:
150 g voita
5 dl kauraryyniä
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

OHJE:
1. Pilko kuoritut omenat astiaan ja lisää päälle mausteet
2. Valmista kaurapäällinen: Sulata voi ja lisää hieman jäähtyneeseen voisulaan kauraryynit, sokeri ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi. Lisää kaurakuorrute omenoiden päälle
3. Paista 200°C:ssa n.30-40 min tai kunnes omenat ovat pehmentyneet.
(voit laskea uunin lämpötilan myös 15 minuutin jälkeen 175°C:n, ettei omenapäällinen pala.
4. Valmista omenapaistoksen ollessa uunissa vaniljakastike:

VANILJAKASTIKE:
4 dl kermaa
3 keltuaista
1 rkl perunajauhoja
1 vaniljatanko (tai ½ - 1 tl jauhettua vaniljatankoa)
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria

1. Mittaa kaikki aineet paksupohjaiseen kattilaan
2. Keitä koko ajan sekoittaen kunnes seos alkaa kiinteytyä
3. Laita kattila kylmään vesihauteeseen ja jatka sekoittamista kunnes kastike on hieman jäähtynyt ja voit laittaa sen jääkaappiin.

KAUPPALISTA:
Omenoita
Kanelia
Fariinisokeria
Siirappia
Vaniljasokeria
Voita
Kauraryyniä
Vaniljatanko tai raastettavaa vaniljatankoa


VINKKEJÄ:
Itse teen omenaherkun yleensä vuokaan, joka on halkaisijaltaan 22cm, vuoka on n. 5cm korkea. Omenapaloja laitan miltei piripintaan (n.10 omenaa) niin että kaurapäällinen tulee korkeussuunnassaan ennen paistoa yli vuoan, koska omenat menevät kuitenkin paistaessa kasaan.

Mikäli kaurapinta meinaa tummua liian nopeasti ja omenat eivät ole vielä pehmeitä, kannattaa paistoksen päälle lisätä vaikka leivinpaperi tai folio, että pinta ei pala. 

Jos omenat ovat kirpeitä niiden pehmeneminen kestää hieman kauemmin, joten tällöin voit paistaa ensin n.15min 200°C:ssa ja tämän jälkeen laskea uunin lämpötilan 175°C:n ja paistaa vielä vaikka ½ tuntia.

Itse suosin mieluiten hieman kirpeitä omenoita tässä paistoksessa. Makeita omenoita käytettäessä suosittelen laittamaan hieman maltillisemmin sokeria.

Vaniljakastiketta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja sekoittaa kiisseliä koko ajan vispilällä ettei se ehdi kiehahtaa, koska munankeltuaiset voivat tällöin paakkuuntua. Kastike valmistuu yleensä todella nopeasti.

4 kommenttia:

  1. Hei ja mukavaa kun piipahdit Melutalon blogissa :) Voisinkin tässä jossain vaiheessa kertoa blogissani tarkemmin paikoista, joista kankaita hankin. Sitä kysellään nimittäin aika paljon!
    Sinun blogi näyttää oikein herkulliselta, ehdottomasti täytyy liittyä lukijaksi.
    Tuossa sinun "kansikuvassa" näkyy tosi ihanan näköinen suklaalla kuorrutettu kakku, olisikohan siihen ohjetta täällä jossain? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Melutalon Rouva! :) Kansikuvassa on Sacher-kakku ja ohje löytyy täältä: http://marianherkkupuoti.blogspot.fi/2013/05/sacher-kakku.html
      Pitääpä odotella sitä kankaidenhankintapaikkapostausta.:)

      Poista
  2. Kiva kun jaoit tämän ohjeen! Tää on niin hyvää, muutaman kerran olen päässyt maistamaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tämä on kyllä herkkua ja niin helppoa tehdäkin vielä. :) Syksyisin meillä syödään tätä kyllä melko usein! :) Tervetuloa taas joku päivä kaffille! :)

      Poista