torstai 18. syyskuuta 2014

Koko Suomi leipoo - 1. jakso Bostonkakku ja kuorrutettu ja koristeltu kahvikakku

Tänään se sitten alkoi, Koko Suomi leipoo toisen tuotantokauden jaksot. Kirjoittelin kuvausten aikana aina omia ajatuksia hieman ylös, joten ajattelin purkaa niitä tässä blogissakin hieman. Ajattelin lisäksi tehdä aina uudelleen näin kotioloissa tuon kyseisen päivän tehtävän joko sellaisenaan tai hieman muunneltuna. Näin heti alkuun täytyy kyllä todeta, että telttaoloissa tuo leipominen oli kyllä aika erilaista kuin kotikeittiössä, joten näitä ihania teknisten tehtävien leivonnaisia on kyllä kiva koittaa kotioloissakin.


Päätin siis tehdä bostonkakusta näin ensimmäisen jakson kunniaksi kaksi erilaista versiota. Toisessa on syksyn omenateeman mukaisesti kanelia ja omenaa ja toisessa on kinuskinen sisus. Hieman on vielä opeteltavaa tuossa pullan ja bostonin leipomisessa, mutta nyt mennään tällä! :)

BOSTONKAKKU MARIAN HERKKUPUODIN TYYLIIN:
5 dl maitoa
1 muna
2 ps kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 rkl kaardemummaa
1 tl suolaa
3 tl vaniljasokeria
12 -15 dl vehnäjauhoja
150 g voita (sulatettuna)
(Voiteluun 1 muna)

BOSTONKAKKU OHJE:
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
2. Lisää mausteet, sokerit ja muna.
3. Lisää osa jauhoista ja kuivahiiva.
4. Lisää loput jauhot ja sulatettu rasva.
5. Vaivaa taikina hyvin ja jätä nousemaan lämpimään paikkaan puoleksi tunniksi liinan alle.
6. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse levyiksi.
7. Lisää toisen levyn päälle ensin huoneenlämpöistä pehmeää voita, sitten reippaasti kanelia ja vaniljasokeria ja lopuksi päälle ohut kerros omenahilloa. Lisää toisen levyn päälle kinuskitäyte.
8. Kääri taikinat rullalle ja leikkaa tasaisiksi paloiksi ja lisää irtopohjavuokaan. Muista jättää hieman tilaa rullien väliin että pullataikina voi nousta vapaasti!
9. Voitele pullat ja lisää päälle raesokeria ja mantelilastuja.
10. Paista 175°C:ssa n. 40 min tai kunnes kakku on sisältä KYPSÄ! ;) Mikäli pinta näyttää

BOSTONKAKKU OMENAKANELITÄYTE:
Levitä kakkulevyn päälle:
Voita
Kanelia
Vaniljasokeria
Omenahilloa

BOSTONKAKKU KINUSKITÄYTE:
1 dl kermaa
1 dl fariinisokeria
Kiehauta Kerma ja fariinisokeri ja anna jäähtyä ennen lisäämistä kakun pinnalle.



Tässä koontina ajatuksia ensimmäisestä kuvauspäivästä.

"Pari päivää harjoitteluja kameran edessä on nyt takana päin ja tänään meillä alkoivatkin sitten varsinaiset kuvaukset ohjelmaa varten. Päivä oli melkoisen pitkä, mutta huikea. Aamu alkoi aikaisin meikillä ja sitten kuvaukset pyörähtivätkin jo käyntiin. Telttaan päästyämme pöydillä odottivat jo ensimmäisen teknisen tehtävän ainekset. Ainesten tuoksuista jotkut taisivat erottaa päivän teknisen tehtävän, mutta minulla on haju- ja makuaisti ihan kateissa. Hieman haasteellista siis tämä leipominen näin makusokkona kyllä on, mutta täytyy vain luottaa siihen että ainakin oman reseptin suhteen tiedän mitä tehdä. Toivottavasti jo huomenna minulla olisi jotain makuaistia..

Bostonkakku oli siis kisan ensimmäinen tekninen tehtävä ja reseptin oli tehnyt Veli-Matti, ohjeena oli kunnioittaa reseptiä. Olen tehnyt aiemmin pari kertaa suklaabostonkakkua, mutta en ikinä ole ollut mikään ahkera pullan leipoja. Kakun ollessa uunissa kaikki näytti vielä todella lupaavalta, mutta yhtäkkiä tulikin aikatiedotus ja tajusin, että kakkuhan pitää ottaa äkkiä uunista että saan sen esille ennen kuin aika on loppu. Ja lässähdyshän siitä tuli. Keskimmäinen "rulla" vajosi kuin kanjoni johonkin syvyyksiin, vaikka koko muu kakku olikin noussut komeasti. Taisi olla rullat liian tiiviissä siellä vuoassa eikä kakku ollut paistunut keskeltä. No, olipa siellä yhdellä jos toisellakin tänään hieman "raakaa" Bostonkakkua tarjolla. ;) Janne, Tero ja Irma olivat tänään teknisen tehtävän top 3! :)



Ensimmäiseen taidonnäytetehtävään olin valinnut yhden lempileivonnaiseni, appelsiinisuklaakakun. Appelsiinisuklaakakku on ihanan pehmeä ja kostea kuivakakku ja oli ihanaa, että myös tuomarit pitivät kakusta. Veli-Matti totesikin, että "Hieno taideteos. yksi mehevimmistä kakuista mitä mä oon koskaan maistanut." JEE! Tein kakkuun myös sokerimassasta ison ruusun ja pienempiä kukkia ja lehtiä. Vaikka olenkin melko kriittinen omien leipomuksieni ja koristelujen suhteen niin täytyy sanoa, että isosta ruususta ja koko kakusta tuli kyllä omasta mielestänikin todella kaunis, olin siihen erittäin tyytyväinen! :) Ja toki tuli testattua myös terävät veitset ja sain viiltohaavan sormeeni, mutta kuten todettu "ei kai se ryppy komiassa haittaa! " ;)

Tämän päivän teknisen tehtävän myötä tuli opittua, että pullataikinaa pitää vaivata tarpeeksi, paistoaika pitää olla tarpeeksi pitkä ja Boston-kakun vuoka on hyvä jättää tarpeeksi väljäksi, että pullataikinalla on varaa turvota ja nousta tarpeeksi. Mausteita on myös hyvä olla runsaasti. Samoin mikäli haluaa pehmeän pullan taikinan voi jättää vähän pehmeämmäksi. 

Olipa boston kuinka raaka tahansa, kahvikakkuni oli erittäin onnistunut! :)

6 kommenttia:

  1. Ajatuksiasi ensimmäisestä kuvauspäivästä oli mukava lukea! :) Voisinki alkaa seuraamaan ohjelmaa, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Niin ja herkullisen näköinen boston! Naminami<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kaima! :) Kiva kuulla. Jännä itsekin huomata millaisia ajatuksia on kuvauksista ollut ja nähdä miltä se näyttää sitten televisiosta katsottuna. :) Ja suklaaboston on kyllä yksi herkullisimmista pullaluomuksista, joskin omenalla ja kinuskilla täytetty boston maistui myös meidän pikkuväelle hienosti! :)

      Poista
  2. Onnittelut Maria ! Mukava oli katsoa ensimmäinen TV - esiintymisesi. Harmitti vain, kun mielestäni kamerat kuvasivat muita enemmän, kuin Sinua. Mukava seurata jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko ihana leipuritätini!!! :) Josko mä sitten jatkossa näyn enemmän?! ;)

      Poista
  3. Tätä ohjelmaa meillä olikin jo kovasti odotettu! Tytär (15 v.) on yhtä innokas leipomaan, kuten äitinsäkin, joten torstai-illat on nyt pyhitetty tämä ohjelman tiiviiseen seurantaan :)
    Hurmaannuimme appelsiinisuklaakakustasi. Todella kaunis ja upeasti onnistunut kilpailupaineista ja keliolosuhteista huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Pipari! Kiva kuulla! :) Appelsiinisuklaakakun ohje löytyy täältä blogistakin, suosittelen kyllä testaamaan, se on todella hyvää ja herkullista kakkua! :)

      Poista