sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Joulucookies


Nämä Cookiesit ovat kerrassaan herkullisia!! Kokeilin näitä ensimmäisen kerran ravintolapäivänä aiemmin syksyllä ja nyt ohje hieman vielä hieman muokkautui. Näissä kekseissä yhdistyy cookiesien ihana pehmeys jouluisiin mausteisiin, suklaaseen, viikunoihin, aprikoosiin ja hasselpähkinään. Näitä keksejä suosittelen lämpimästi kokeilemaan! :)

JOULUCOOKIES:
1 kuppi fariinisokeria (2 ¼ dl. TAI fariinisokeria ¾ kuppia ja + ¼ kuppia muscovadosokeria.)
¾ kuppia sokeria (1 ¾ dl)
1 kuppi voita (n.200g)
2 munaa
3 kuppia vehnäjauhoja (n. 6 ½ dl)
1 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl pomeranssia
1 tl inkivääriä jauhettuna
200 g suklaata paloina (fazer violetti tai joulusuklaalevy)
75 g viikunoita (pehmeitä kuivattuja)
75 g aprikoosia (pehmeitä kuivattuja)
60 g hasselpähkinöitä

COOKIES OHJE:
1. Vaahdota voi, sokeri ja fariinisokeri.
2. Lisää munat yksitellen ja sekoita hyvin.
3. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
4. Lisää pilkottu suklaa, pähkinät, viikunat ja aprikoosit ja sekoita taikina tasaiseksi.
5. Levitä uuninpellille nokareita. (n.1 rkl kokoisia)
6. Paista 170°C:ssa n.12 min.
 Laita jäähtyneet cookiesit ilmatiiviiseen astiaan.
KAUPPALISTA:
Fariinisokeria
Sokeria
Voita
Munia
Vehnäjauhoja
Soodaa
Vaniljasokeria
Kanelia
Neilikkaa
Pomeranssia
Inkivääriä jauhettuna
Suklaata
Viikunoita (pehmeitä kuivattuja)
Aprikoosia (pehmeitä kuivattuja)
Hasselpähkinöitä

VINKKEJÄ:
Cookiesien on tarkoitus olla vielä niiden jäähdyttyäkin pehmeitä, joten paistoaika ei kannata olla liian pitkä. Itse olen paistoajan oppinut säätämään monen kokeilun myötä ja silti tuntuu, että taikinasta riippuen se aina hieman vaihtelee. :)

Tästä taikinamäärästä tulee n.70 kpl keksiä, jotka ovat n.1rkl suuruisia paistumaan laitettaessa.

Olen joskus paistanut cookieseja myös 150°C:n lämpötilassa ja vartin verran, mutta monen vuoden ja kokeilun jälkeen tullut tulokseen, että n.170°C ja sen 10-12 minuuttia on paras. (Itselläni on tosin hieman jo laiskahko uuni, joten tuoreemmilla uuneilla paistoaika voi olla tuon 10 minuuttiakin. Cookiesien ei tulisi kumminkaan saada väriä paistettaessa, muuten ne ovat liian kypsiä.

Cookiesit kannattaa laittaa heti jäähtymisen jälkeen ilmatiiviiseen muovirasiaan ja kylmään. Näin maku pysyy parhaimpana. Tarjoillaan toki huoneenlämpöisinä. Olen joskus myös pakastanut cookieseja ja maukkaita olivat pakastuksenkin jäljiltä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti